چوب osb

مقدمه چوب osb

تخته چوب osb از پرمصرف‌ترین و پرکاربردترین متریال‌های چوبی در صنعت چوب‌سازی به شمار می‌رود. تخته osb از جدیدترین محصولات آمریکا و کشورهای اروپایی محسوب می‌شود. این محصول به صورت پانل‌های چوبی و تراشه‌های فشرده چوب تولید می‌شود. این تخته‌ها به دلیل استحکام بالا و همچنین جلوه زیبا اغلب اوقات به عنوان یک عایق بر روی دیوارهای داخلی و خارجی، سقف‎های شیب‌دار و کف‌پوش ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 اگر قصد دارید از تخته‌های چوبی osb استفاده کنید بهتر است قبل از آن با کارایی، خصوصیات و ویژگی‌ها و همچنین مزایا و معایب آن آشنا شوید. داشتن شناخت کافی کمک به خرید بهتری می کند. مجموعه ما در این مقاله به بررسی چوب osb و خصوصیات آن به طور جامع می‌پردازد.

چوب osb چیست؟

نام ورقه osb از مخفف سه کلمه انگلیسی Oriented stand board به دست آمده است.  به طور کلی می‌توان او اس بی  را با عنوان ورقه یا تخته‌های چوبی پرس شده شناخت. اما به طور کلی به تخته چوب‌های osb معروف هستند.

همان‌طور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم تخته‌ چوبی osb از پرمصرف‌ترین متریال‌ها است که در صنعت‌های مختلفی از آن استفاده می‌شود. این محصول متشکل از خرده‌های چوب است که اصطلاحاً به آن‌ها ورقه‌های چیپس شده می‌گویند. این محصول با استفاده از نوعی چسب ضد آب به نام رزین به صورت سه لایه فشرده روی هم قرار می‌گیرد. از این جهت نقش یک عایق محکم و ضد آب را دارد. پس از فشرده شدن تراشه‌های چوب روی آن‌ها را با نوعی موم چسبی مخصوص پوشش می‌دهند. این کار سبب می‌شود تا تخته مستحکم و قوی شود. همچنین از نفوذ آب جلوگیری کند. چوب osb غالباً در ابعاد ۲/۴۴*۱/۲۲ متر و قطر ۵ الی ۲۵ میلی‌متر تولید می‌شود.

این ورقه‌های چوبی کاملاً ضد آب هستند. به علت مستحکم بودن و جلوه زیبای آن می‌توان از آن‌ها به عنوان نمای دیوار و سقف در ساختمان‌ها استفاده کرد.

اجرای تخته osb روی سازه lsf

فرآیند تولید چوب osb

جهت ساخت یک ورقه نازک لمینتی با هدف تولید تخته سه لایه لازم است چوب‌ها را به صورت ورقه‌ورقه برش دهیم ولی تولیدکنندگان در فرآیند تولید چوب او اس بی می‌بایست از چوب‌های آسیاب شده و خرد شده استفاده کنند که این امر در بهینه‌‌سازی انرژی و زیست محیطی بسیار مؤثر است. در ادامه فرآیند تولید تخته‌های osb تولیدکنندگان می‌بایست رشته‌های چوب را در خرده چوب‌های آسیاب شده حرکت دهند و آن‌ها را مانند تخته‌های سه لایه به صورت عمودی نگه می‌دارند که این امر سبب می‌شود تا چوب osb از مقاومت و استحکام بیشتری نسبت به تخته سه لایه برخوردار باشد و همچنین ورقه‌ورقه نشود.

در ادامه قبل از چسبیدن رشته‌های چوب و تبدیل شدن به تخته آن‌ها را با موم یا چسب مخصوص رزین پوشش می‌دهند تا در مقابل نفوذ آب و رطوبت مقاوم شوند.

مشخصات فنی ویژگی‌های چوب osb

 ورقه‌های او اس بی در حال حاضر در بسیار از کشورهای پیشرفته جهان از جمله فرانسه، آلمان، کانادا، آمریکا، لهستان و… ساخته می‌شوند. اگر قصد خرید این ورقه‌های چوبی را دارید لازم است از فاکتور‌های فنی این محصول آگاه شوید. در ادامه این بخش به معرفی این فاکتورهای مهم می‌پردازیم.

کاملاً ضدآب و مقاوم در برابر رطوبت هوا

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد به علت وجود چسب ضدآب در روند تولید چوب osb این محصول کاملاً ضد آب عمل می‌کند و در برابر رطوبت شدید بسیار مقاوم است و متورم نمی‌شود. از این جهت در مناطق مرطوب بسیار کاربردی است.

چوب‌های osb ساخته شده از چوب درختان صنوبر و سپیدار

به هیچ عنوان آب و رطوبت به درون این تخته چوب‌ها نفوذ نمی‌کند اما اگر زمانی مشاهده کردید که آب درون آن نفوذ کرده است به این دلیل است که چوب‌های استفاده شده در آن ورقه او اس بی مرغوب نبوده است. بهترین و مرغوب‌ترین چوب‌های مورد استفاده در osb چوب صنوبر و سپیدار است زیرا مقاومت آن‌ها در برابر نفوذ آب بیشتر است.

مزایا و نکات مثبت چوب osb

تخته‌های او اس ابی به مراتب نسبت به سایر تخته‌های چوبی از کیفیت و رتبه بالاتری برخوردار هستند و یک جایگزین مناسب برای چوب‌هایی مانند ام دی اف و اچ دی اف به شمار می‌روند. در ادامه این بخش به شرح مزایای این محصول می‌پردازیم.

  • سبک وزن بودن و اجرای آسان بر روی مکان موردنظر
  • بسیار مقاوم و محکم در عین سبک بودن
  • فاقد مواد شیمیایی مضر و سازگار با محیط زیست
  • عایقی مناسب برای مقابله با باران و رطوبت هوا
  • دارای بافتی متراکم و فاقد شکاف و حفره
  • ثبات وزنی در تمام شرایط آب‌وهوایی مانند هوای مرطوب و خشک
  • دارای ابعاد و اندازه مختلف و متنوع
  • مقاوم در برابر حشرات و لانه گذاری آن‌ها
  • کاهش میزان نفوذ آب و رطوبت به علت تراکم بالا و فشرده شدن چوب osb به همراه رزین
  • امکان سوراخ شدن و سوهان کشیدن آسان چوب osb
  • امکان اتصال ورقه‌ها با میخ و پیچ بدون ایجاد شکاف و سوراخ اضافی
  • فاقد نقاط تو خالی و پوچ در بافت osb
  • رنگ پذیری و نصب آسان

کاربردهای تخته چوب osb

این تخته چوب در صنعت‌های مختلف کاربرد زیادی دارد. بیشترین کاربرد این چوب‌ها در مواردی نظیر دیوارها، کف‌پوش‌ها، پوشش سقف‌های شیب‌دار است.

در ادامه به شرح موارد استفاده از این محصول می‌پردازیم.

پوشش سقف ساختمان‌ها

این تخته‌ها جهت پوشش سقف‌ها با هدف کاهش نفوذ باران، برف، رطوبت و وزش باد در سقف ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع تخته چوب به علت مستحکم بودن برای بتن سازی و عایق صوتی گزینه مناسبی است. همچنین از آن در سازه‌های LSF و سقف سازی نیز استفاده می‌شود.

دکوراسیون و مبلمان

چوب‌های osb علاوه بر زیبایی، محکم بودن و کیفیت بالا قیمت مقرون به صرفه‌ای نیز دارند؛ بنابراین از آن‌ها در صنعت مبل‌سازی و همچنین نما‌های دکوراتیو استفاده می‌شوند.

کاربرد چوب osb در صنایع

همان‌طور که گفته شد این ورقه‌های چوبی مستحکم در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه این مقاله چند مورد از کاربرد چوب osb را نام می‌بریم.

  • ساخت بیلبوردهای تبلیغاتی
  • صنایع خودروسازی
  • بازسازی خانه‌های چوبی
  • بسته‌بندی انواع محصولات کارخانه‌ای از جمله قطعات ماشین و پالت سازی
  • ویترین‌های مغازه و فروشگاه‌ها
  • غرفه‌های نمایشگاهی و کتابخانه
  • زیرسازی سقف‌های شیب‌دار
  • دکوراسیون داخلی امکان مسکونی و غیرمسکونی
  • طراحی ستون‌ها، پانل‌ها و طبقه‌ها در ساخت ساختمان‌ها
چوب osb در سازه Lsf

انواع تخته‌های osb

به طور کلی این تخته‌ها در ۴ نوع osb-1، osb-2، osb-3 و osb-4 ساخته می‌شوند که در بازار ایران تنها دو نوع osb-2 و osb-3 وجود دارد.

چوب osb-3 از لحاظ کیفی در سطح بالاتری نسبت به osb-2 قرار دارد و در شرایط مختلف آب‌وهوایی دوام بالاتری نیز دارد. به ویژه در مقابل رطوبت و نفوذ آب مقاومت بیشتری دارد و از این جهت برای ساخت ساختمان در مناطق مرطوب و شرجی مناسب‌تر است. از osb3 در ساخت سازه های lsf به وفور استفاده می شود. برای اطلاع از نقشه osb3 می توانید مقاله مرتبت با قیمت سازه lsf و مراحل ساخت سازه lsf را مطالعه بفرمایید.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به طور جامع به تعریف چوب osb بپردازیم و با ویژگی‌ها، مزایا و همچنین کاربرد‌های آن در صنایع مختلف آشنا شویم. این تخته‌های فشرده و ضدآب جایگزین بسیار بهینه و مناسبی برای تخته‌های سه لایه و چوب‌هایی نظیر ام دی اف به حساب می‌آیند و علاوه بر این موارد از قیمت مناسب‌تری نیز برخوردار هستند. این نوع متریال در داخل کشور تولید نمی شوند. مهمترین شرکت های شناخته شده در زمینه این محصولات کمپانی های ایگر و کورونو می باشند.

فهرست